Pihattotallit

Pihattoelämän haluamme tarjota hevosillemme, koska se on hevosille lajityypillisesti luonnonmukaisempi vaihtoehto kuin karsinatalli. Uskomme pihaton myös olevan tärkeä tekijä hevosen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille monestakin syystä, mm. mahdollisuus omassa rytmissään viettää aikaa lauman kera, huolehtia liikkumisestaan ja ulkoilustaan sekä pysyä terveenä, ilman jalka- tai hengitystievaivoja.

Kauhajoki

 

Tallimme sijaitsee 67-tieltä parin kilometrin päässä luonnon rauhassa. Ajettuasi pihaan näet ensimmäisenä oikealla asuintalomme ja vasemmalle sijoittuu vieraspihaton tarha sekä L-mallinen tallirakennus.
Tallirakennuksen päädyssä on ensin vierasaitta, josta kuvia alapuolella.

,

Käveltyäsi talliin sisälle suoraan edessä olevasta ovesta saavut ensin karjakeittiöön,
sieltä kuljet varustehuoneen läpi lauman makuuhalliin, jossa on myös varsomiskarsina.
Varustehuoneesta pääset myös ratsastuskentälle, jonka ympärille sijoittuvat lauman tarha ja oripihatto.


Hoitotila jakaa tallin ja oripihaton.  Laumalla makuuhalli, tarha, katos ja pikku metsä.  Vieraspihaton makuuhalli, jonne pääsee tallista ja pihalta

Alla olevat 2 kuvaa ovat muistoja päntäneen ajoilta:

pikkupihatto pihapiirin pikkutarha

Päntäneellä Vanhatien varressa on makuuhalli, taukotupa ja laitumia noin 3ha. Kun päntäneen talolle löytyy ostaja, voi nuo pellot ostaa joko yhdessä talon kanssa tai erikseen. Talon katsomisesta voi sopia Mikan kanssa, puh. 045-1344735.

makuuhalli sisältä laitumia

makuuhalli

lauma

Historia

Turussa olen aloittanut hevosharrastukseni. Ensimmäisen oman hevosen ostin -95. Karviaan muutin 2001, tällöin muutama hevonen muuttui hiljalleen 10-15 hevosen laumaksi, kun vuonna 2004 perustin hevostalliyrityksen.

Aloittaessani kävin hevosalan kursseja yhdessä naapuritallin pitäjän kanssa. Järjestimme pieniä kisoja yhteistyöllä. Ajattelin, että haluan edistää ajatusta, jossa kisamaailmassa voi olla rennosti mukana ja voittamisen sijasta oppia yhdessä sekä saada kivoja kokemuksia. Huomasin pian, että kisamaailma oli herkälle nuorelle minälle aivan liian kova, kuten myös somemaailma, jossa kisaajien suoritusta saatetaan ruotia rankasti.

Pian kasvumatkani haarautui vahvasti maastakäsittelyn, vapaustyöskentelyn ja lännenratsastustyylisen ideologian suuntaan. Hain tietoa mm. Leena Kurikalta, Kari Vepsältä, cr-ohjaaja Mini Wahlbergiltä, Linda ja Pat Parellilta, Aleksandr Nevzorovilta, Eva ja Jutta Weimersiltä jne.

Luonnollinen hevostaito, pihattoelämä ja kengättömyys sekä ylipäätään raudattomuus, eli ei myöskään kannuksia, tulivat tässä rinnalla vahvasti mukaan. Vuonna 2006 uskaltauduin siirtymään täysin kuolaimettoman ratsastuksen tarjoajaksi, mikä oli tuolloin vielä varsin harvinaista, eikä edelläkävijöiden joukossa aina ollut helppoa. Monia uusi ja outo pelottaa. Silloin voi käydä niin, että on helpompi pitää kynsin hampain kiinni vanhasta ja se taas tietää kovasti työtä markkinoinnin saralla. Itsellä vahvuus on hevosten kanssa touhuaminen, ihmisten opettaminen niin antaumuksella, että usein aikaa vierähtää enemmän kuin tunti ja hyväksyntä.

Markkinapuolta olen koittanut kantapään kautta opetella vuosien varrella, kävin mm. yritysjohtajan koulutusta, tekijä akatemiaa ja personal trainer opintoja, joissa osana myyntioppeja. Yhä tämä on se puoli, johon mielelläni ottaisin mukaan jonkun yhteistyökumppanin.

Karviassa asuin 2001-2018, keväällä 2019 maaliskuussa muutin kauhajoen päntäneelle. Kolme vuotta kohensimme tallia sinne yhdessä mieheni kanssa, ollen kumpikin lähempänä päätyötämme, mies Atriaa ja minä mielenterveysyksikkö Attendo Naavaa. Meillä on myös sivutyö uimavalvojana Virkussa, joten muutto kauhajoelle antoi arvokasta lisäaikaa, kun ei tarvinnut ajella tuntia per päivä.

Päntäneen tilassa vaan tuli vastaan monta haastetta. Lisämaata ei saanut ostettua ympäriltä. Tila minkä ensin ajattelimme päälauman makuuhalliksi osoittautui pari senttiä liian matalaksi, joten tuli ylimääräistä rakentamista. Sinällään se vielä oli hyvä juttu toisaalta, kun uuden makuuhallin sijainti oli toiminnallisesti parempi. Se kuitenkin vei aikaa ja rahaa. Lisäksi piti laitella lantalaa ja senkin mahduttaminen osoittautui haasteelliseksi, etenkin, kun laitumen yhteyteen mihin sitä mietin, yksi naapureista ei asiasta innostunut ollenkaan. Lopulta päädyimme vuokralantalaan ympäristötarkastajan vinkistä, kiitos hänelle. Kenttää ehdimme tilalle laittaa noin 4000e edestä, jotta tontti ei ollut yhtä savipohjaa mikä on märkään aikaan ikävä juttu.
Vielä jäi kuitenkin työtä, kun seuraavaksi edessä olisi ollut tallin katon korjaaminen. Löysimme kuitenkin toiselta puolelta kauhajokea niin ihanan paikan, että oikeastaan ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä vielä uusi muutto. Uusi osoitteemme Perkiön-Kalantie 99, 61850 kauhajoki, on voimassa 1.7-22 alkaen ja toivottavasti pysyvä paikka. Siellä tuntuu aika pysähtyvän ja se on kuin pieni onni-maailma <3

Alla olevat kuvat ovat muistoja karvian sarankylästä, jossa ehdin 18vuotta hevosten kanssa seikkailla. Sinne jäi monta elämysrikasta muistoa, kiitos kaikille siellä kanssamme kulkeneille.

pihattotarha2

kentta